Wat is een kraal?

Wikipedia

Een  kraal  is een klein voorwerp dat over het algemeen tot een  ketting  geregen kan worden en dan meestal dient tot versiering. Soms worden kralen in gebruiksvoorwerpen gebruikt. Een essentiële eigenschap van een kraal is dat deze een gat heeft, oog genoemd, waarmee de kralen aan een draad kunnen worden geregen.

Materialen

Kralen kunnen van allerlei soorten materiaal worden gemaakt.

  • Organisch materiaal  zoals hout, been, hoorn, tand, ivoor, koraal, schelpen, barnsteen, parels, pitten en zaden (bijvoorbeeld van olijven, een meloen of kruidnagels).
  • Gedolven materiaal zoals steen, git, halfedelsteen of edelsteen
  • Door mensen gemaakt materiaal zoals glas, loodkristal (Swarovski of strass), aardewerk, kunststof, metaal en papier-maché. Ook kettingen van pasta worden wel gemaakt (bijvoorbeeld van penne, of van vermicellisoorten met een gaatje erin).
  • Voor kinderpartijtjes worden snoepkettingen gemaakt van bijvoorbeeld drop met een gat erin dat dan als kraal dient.

Soms worden kralen gemaakt van samengesteld materiaal, zoals cloisonné (geëmailleerd metaal). Schelpen kunnen voor een mooiere glans worden gelakt.

Afmetingen

De afmetingen van kralen kunnen variëren tussen een millimeter tot enkele centimeters. De kleinste kralen moeten aan een heel dunne draad geregen worden, waarvoor een even dunne naald noodzakelijk gereedschap is.

Vormen

Veel kralen zijn bolvormig, maar kralen komen in alle mogelijke vormen voor, zoals lange staafjes, platte ronde schijfjes, kubussen of kristalvormig. Een afwisseling van bollen en staafjes wordt veel gebruikt in halskettingen.

Verwerking van kralen

Strijkkraaltjes
Kralen worden in de eenvoudigste vorm aan snoeren geregen, al dan niet voorzien van een slot. Bij kostbare kralen, zoals parels, wordt er tussen elke kraal een knoop in het rijgmateriaal gelegd om te voorkomen dat alle kralen van het snoer glijden wanneer dit breekt. Kralen kunnen ook worden verwerkt in armbanden en oorbellen.

Kralen kunnen los op kleding worden vastgezet, op op een passement. Een brede armband kan gemaakt worden als kralenband. De kralen worden dan in een rechthoekig patroon geplaatst, dat schuin op de lengte van de armband staat. Ook kunnen kralen in een weefsel worden verwerkt. De afstand tussen de draden van de schering (weven) moet dan even groot zijn als de omvang van de kralen.

Er bestaat kinderspeelgoed waarbij kralen in een patroon aangebracht worden op een kunststof bord met kleine uitsteeksels. De kralen kunnen dan telkens worden hergebruikt. Er zijn ook speciale strijkkralen die in een patroon kunnen worden gelegd en samengesmolten kunnen worden middels bakpapier en een strijkijzer.

Als kleine kralen worden gebruikt, is het handig deze op een fluwelen deksel (een "beading tray" of kralenlegbord) te leggen, zodat ze met een naald gemakkelijk kunnen worden opgepakt. Een sterk rijgmateriaal, zoals nylon- of geplastificeerd staaldraad wordt in moderne halskettingen gebruikt. Een sterke draad van linnen (het zogeheten ijzergaren) is een alternatief. Op den duur wordt het ijzergaren echter zwakker. Voordeel van ijzergaren is dat het makkelijker aan een slotje kan worden geknoopt. Nylon- en staaldraad moet gelijmd worden of in een lus vastgezet met zogenaamde "knijpkraaltjes" (heel kleine metalen busjes die worden geplet met een tangetje).

KvK: 08177812 | BTW NL141089313B01

© 2016 PieKa